Entrada compartida per Associació de Familiars de Malalts Mentals del Barcelones Nord
L’estudi de Prevalença del trastorn mental en població penada en Espanya publicat al 2011 afirma que, segons els criteris del DSM-IV, la prevalença de vida de trastorn mental en penats espanyols suposa un 84,4% (Criminal Behaviour and Ment Healt, 2011).L’informe de la comissió europea del 2007 observa que l’esmentada prevalença suposa el 41,2% al 2009 (JM Arroyo-Cobo, 2011). Constitueix un haver del propi treball social ajudar a potenciar el desenvolupament de mesures penals alternatives a la presó en un país que compta amb la població reclusa més alta de tota la unió europea (INE 2011).
Davant aquesta realitat, la nostra Associació AFAMMEBAN des del 2013, ha començat a intervenir en la realitat sociosanitària del nostre col•lectiu creant un Projecte de Voluntariat per a persones amb Trastorn Mental i que inclou a persones que també han de complir TBC. Aquest Programa analitza les relacions entre la complexa estructura social de la societat i les necessitats de la persona amb malaltia mental enfront el sistema judicial, normalitzant el compliment de TBC a l’entorn sociocomunitari oferint una resposta menys aflictiva, creant-li un àmbit de protecció contrarestant així l’estigma per estar immersos en un procés judicial i l’autoestima del propi trastorn mental. La nostra intervenció dona suport individual als penats i treballa amb plena coordinació amb l’àmbit judicial, creant així ” una necessària atmosfera per al cultiu de la resiliència de la malaltia mental” (JM Arroyo-Cobo, 2011). En aquest context es fa necessària la coordinació i la vinculació entre la nostra entitat, especialitzada en l’atenció de persones amb problemes de salut mental i el propi sistema judicial, intervenint així en l’articulació entre les demandes i les necessitats i entre els recursos humans i socials. Després de breus i puntuals experiències prèvies dutes a terme en l’entitat, és on s’opta per formalitzar un servei exclusiu que treballi aquest àmbit, és a dir, potenciar el compliment de mesures penals alternatives a la presó en persones afectades per malaltia mental.
Així, després de la publicació anual del 2015 de la convocatòria d’ajudes i subvencions de l’Obra Social de la Fundació de “La Caixa”, hem presentat el Projecte de forma clara, resolutiva i eficaç davant aquesta problemàtica, que encaixa al seu torn amb els paràmetres exigits per la pròpia convocatòria vinculats al camp de la reinserció de persones en compliment de mesures penals. La resolució d’aquesta convocatòria ha estat favorable, per tant, això ens suposa poder oferir continuïtat efectiva, capacitat integra de desenvolupament, execució i ampliació del Projecte per al proper any 2016 com a servei ofert i formalitzat des de l’entitat. És de vital importància per al Programa l’aprovació econòmica d’aquesta ajuda posat que després d’haver creat la xarxa necessària per a la seva execució únicament necessitàvem assegurar l’ampliació futura d’aquest gran projecte.
Agraïm a l’obra social de la Fundació de “La Caixa” per la seva aportació econòmica, als jutges i jutgesses, diferents partits judicials, secretaris i secretàries judicials i professionals del servei que creuen en una manera de fer justícia i de la necessària i efectiva vinculació entre treball social i dret.
You must log in to post a comment.