09/03/2014 La FAVB, col•labora amb la Plataforma Stop Pujades.
La plataforma social “Stop Pujades”, que encapçala aquesta protesta, amb la col•laboració de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona i la de Badalona, van dur a terme diferents actes de protesta envers les elevades tarifes del transport públic: des d’obrir portes a les estacions de metro, tren i FGC, fins a manifestacions durant el Mobile World Congress de Barcelona, paralitzant alguns combois durant més de mitja hora.
L’augment del preu del transport públic de 2014 va implicar un nou desafiament cap als veïns i usuaris, que vam observar que mentre l’Administració retallava serveis, retirava ajudes i desnonava famílies, castigava la gent que utilitza el transport públic, l’únic del qual disposa per anar a estudiar, treballar o cercar feina.
Les raons per les quals s’apuja el preu del bitllet
Fa molts anys que la ciutadania pateix increments del preu del transport públic reiterats i desmesurats, circumstància que està convertint aquest servei bàsic en gairebé un luxe. I mentre el re-paguem (amb impostos i bitllets), l’ATM acumula un deute de 540 milions d’euros amb el sector financer, amb tots els interessos que això comporta. Aquest és el pretext que utilitzen per dir que no se’n poden reduir les tarifes.
Però mentrestant, es continuen fent despeses gegantines: el cost previst de la línia 9 del metro (inacabada i amb grans despeses de manteniment i de finançament) és de 17.000 milions d’euros, la VALORACIÓ inicial de l’adjudicació de la futura T-Mobilitat a La Caixa és de 60 milions d’euros, TMB es gasta 35 milions d’euros en els salaris de 603 alts càrrecs, els quals estan fora del conveni col•lectiu, etc.
Després de vuit mesos de protestes, les accions de protesta han aconseguit:
– L’aprovació per unanimitat al Parlament d’una moció que insta l’ATM a reconsiderar a la baixa els preus del 2014 dels títols mes usats, en especial la T10.
– L’aprovació de mocions contra l’increment dels preus del transport en una quinzena de municipis i institucions, entre els quals l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona.
– Posar sobre la taula les portes giratòries i la mala gestió de TMB, que manté una opacitat absoluta sobre el seu pressupost i sobre el sou dels 603 membres del seu equip gestor.
– Obstaculitzar els futurs increments tarifaris arbitraris del transport públic.
– La creació per primer cop d’una mesa popular del transport per estudiar la T-Mobilitat.
Per aquestes raons, des de STOP PUJADES TRANSPORT PÚBLIC, exigim:
• La retirada de l’augment del 2014 i congelació del preu del transport públic d’acord amb les tarifes del 2013.
• La dimissió del Consell d’Administració de l’ATM per no complir la petició popular i la voluntat institucional de rebaixar les tarifes del transport públic.
I pel que fa al nou projecte de la T-Mobilitat, exigim:
• Que qualsevol nou sistema de gestió del transport públic sigui de propietat i gestió publiques.
• La participació ciutadana en la implantació del nou sistema de la T-Mobilitat, que ha de ser un procés transparent, controlat i vigilat des de les administracions i la societat.
• Que no es permeti que un consorci privat pugui arribar a gestionar la privacitat personal en l’àmbit d’un servei públic com és el transport.
You must log in to post a comment.