Presentació del llibre: “Sociedad civil y transiciones en el Norte de África”

Entrada compartida per Fundació Internacional Olof Palme

La Fundació Internacional Olof Palme i el Centre Euroàrab de Catalunya, en tant que entitats que formen part de la Plataforma Encuentro Civil EUROMED, varen organitzar el passat 16 de juliol a la Sala d’Actes de l’Edifici situat a l’Avinguda de les Drassanes, 3 de Barcelona, la presentació del llibre “Sociedad civil y transiciones en el norte de África”.

La inauguració va córrer a càrrec del Sr. Jordi Pedret, Vicepresident del Centre Euroàrab de Catalunya i de la Sra. Anna Balletbò, Presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme que va destacar quins són els elements que conformen un sistema democràtic: llibertat política, respecte als drets humans, igualtat home i dona i sistema electoral amb garanties i transparència. Va destacar els diferents nivells de consolidació democràtica que tenen els països del Nord d’Àfrica destacant les possibilitats de Tunísia i Marroc. També va assenyalar la importància del llibre “Sociedad civil y transiciones en el norte de África” com a cos teòric per ajudar a l’empoderament de les societats civils d’aquests països.

La Dra. Laurence Thieux, coordinadora de la publicació, va parlar de la complexitat dels canvis que estan vivint els països del Nord d’Àfrica i la importància de conèixer la situació de la societat civil en cadascun d’aquests països per tal de contribuir a la millora en les respostes i en l’acompanyament d’aquests canvis. D’altra banda, va ressaltar les diferències que actualment s’observen entre els països del Nord d’Àfrica ja que, tot i compartir una mateixa zona geogràfica, presenten tendències molt diferents pel que fa al paper de la societat civil. Per exemple, Tunísia està vivint actualment una situació de canvis i transformacions socials molt important després del derrocament del règim dictatorial de Ben Ali l’any 2011. En canvi, països com ara Algèria, Marroc o Egipte no presenten un entorn completament afavoridor ja que molts dels drets dels ciutadans, com ara el dret de reunió o la llibertat d’expressió, no estan garantits en aquests països.

A l’acte va intervenir també el Sr. Jesús García-Luengos, expert de l’informe del Marroc, i va explicar com el Moviment 20 de Febrer, protagonitzat per la joventut marroquina, va propiciar una àmplia reforma constitucional així com unes eleccions anticipades l’any 2011. Segons García-Luengos, aquesta nova Constitució no representa grans canvis a nivell institucional pel país, però obre les portes a una sèrie d’avenços democràtics pel Marroc, tot i que aquests encara no han estat aplicats d’una manera pràctica. També va destacar el paper de dos actors fonamentals dins del panorama sociopolític del Marroc i màxims representats de l’islam polític: d’una banda, el paper del rei Mohamed VI, com a Cap de l’Estat i Cap de la comunitat de creients, qui ha assolit un rol de moderador entre les forces progressistes i conservadores del país; i d’altra banda, el Partit de la Justícia i el Desenvolupament (PJD), partit majoritari després de les eleccions. Per acabar, Jesús García-Luengos va voler subratllar el paper fonamental de les organitzacions internacionals a l’hora de garantir l’obertura política i social del Marroc, tot i que la situació estratègica del país fa complicada la intervenció d’altres països.

%d bloggers like this: