LES FESTES A CAN CANYADÓ

Ja hem comentat en altres ocasions que malgrat que el barri de Canyadó és el centre de les activitats de la Festa Medieval Pirates a Badalona, aquest petit barri del llevant badaloní també celebra la seva tradicional Festa Major. És una festa molt arrelada entre el veïnat i tothom col·labora per a garantir l’èxit de totes les activitats programades: el Casal de la Gent Gran, l’Esplai, l’AMPA de l’escola L. Anglada, la petanca, els comerciants…

Aquest any les activitats es van iniciar el dia 1 de juny amb una passejada pel barri per conèixer-ne la història i els punts d’interès.

Vam continuar el divendres, dia 6 de juny, amb activitats per a la gent gran i la cantada d’havaneres. El grup “Mar i vent” si bé ens ha acompanyat durant molts d’aquests últims anys, sempre ens sorprèn amb les seves cançons. I, com és normal, no pot faltar la cremada de rom. Aquest primer dia és un dia tranquil.

El dissabte ja és una altra cosa. Des de primeres hores del matí hi ha animació pels carrers: la mainada gaudeix de les atraccions instal·lades a la Baixadeta, participa en les competicions esportives… I aquest any han sigut els alumnes de sisè els que han fet el pregó de la festa, un pregó que ens ha recordat la historia de l’escola Lola Anglada i en el qual els nens demanen que, ara que ja tenim l’escola nova, no ens oblidem del vell edifici i insistim davant les administracions per aconseguir-ne la rehabilitació i transformació en institut. Així evitarem que en acabar l’ensenyament primari els nens i les nenes s’hagin de desplaçar a altres barris per continuar els seus estudis obligatoris.

Després del festival artístic i el sopar de germanor va arribar el ball de la festa major. No sabem si perquè feia una bona nit o per la bona música de l’orquestra, el que és cert és que feia temps que no hi havia tanta animació a la Baixadeta. Algú es recordava d’un any que va actuar una famosa orquestra, Barça show, ja desapareguda, i que va omplir la plaça de gom a gom. La complicitat entre veïnat i músics va ser total i l’animació va durar fins a altes hores de la matinada.

El diumenge és un dia reservat per a la mainada: festa de l’escuma, festival infantil, xocolatada… De nou el jovent és el protagonista, encara que hi ha qui diu que manquen activitats per a gent jove. Possiblement sigui cert ja que tenim activitats per a la gent gran, per a la mainada, per als adults… però els jovent no acaba de trobar allò que li interessa, encara que participa en totes i cadascuna de les activitats programades.

Quan els raigs de sol començaven a ocultar-se, uns altres raigs inundaren de llum i color la plaça. Els amics Bufons de Foc i els Bufons de Toc, amb la seva màgia de llum i so, posaven el punt final a unes festes que fan de Canyadó un barri en el qual tots i totes ens sentim orgullosos de viure.

Pedro Jesús Fernández