La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha presentat el projecte del nou refugi de muntanya de La Morera de Montsant (Priorat). En l’acte de presentació, que s’ha celebrat a La Morera de Montsant, el diumenge 28, s’ha donat simbòlicament el tret de sortida a les obres d’adequació del nou equipament. Si les obres avancen tal i com es preveu, el refugi podria obrir les seves portes coincidint amb la festa major del poble, el 8 de setembre.
El refugi està situat a la Serra del Montsant, on la FEEC no hi tenia cap refugi. A l’acte han assistit l’alcaldessa de La Morera de Montsant, Fina Palomar; el president de la FEEC, Jordi Merino; el vicepresident, Lluís Simó; el cap de l’àrea d’Entitats, Carles Xavier Pons; i el cap de l’àrea de Territori, Josep Casanovas.
El refugi de La Morera de Montsant s’integrarà a l’extensa xarxa de refugis de muntanya de la FEEC, i ja sumaran vint-i-un. Concretament es tracta de l’antic edifici de l’ajuntament de la Morera, situat al carrer Major número 6 del municipi. Un edifici de 500 metres repartits en tres plantes.
Excursionisme, senderisme i escalada seran les activitats de muntanya estrella que podran fer els futurs usuaris del refugi. Sense oblidar el ric patrimoni cultural i enològic de la zona, al cor del Priorat. El president Jordi Merino ha destacat que “la FEEC té la intenció que el refugi de La Morera de Montsant aculli el Centre de Referència de l’Escalada de Catalunya. Un centre on es podran realitzar concentracions, formacions, activitats, etc”.
L’adequació de l’equipament com a refugi de muntanya
Des del Comitè de Refugis de la FEEC s’ha apostat per reformar l’edifici per adequar-lo a les necessitats dels possibles usuaris. Conscients de les particularitats que té aquest equipament, bàsicament pel fet d’ubicar-se al bell mig d’un nucli de població habitat com és La Morera de Montsant, amb tot el que això suposa, des de la Federació s’ha optat per habilitar l’edifici com a refugi seguint uns paràmetres diferents als d’un refugi aïllat situat al mig de la muntanya. Les obres d’adequació les realitzarà el despatx Fontdevila Casajuana arquitectes.
L’espai destinat a la pernocta, que comptarà amb 36 places, es dividirà en diferents habitacions d’una capacitat de 4 i 8 persones respectivament i una habitació, anomenada familiar, que inclourà bany privat. Amb aquesta iniciativa es busca tant la comoditat de l’usuari comú, que acostuma a agrair dormir en estances amb menys llits que la d’un refugi convencional, com per incentivar la pernocta de famílies i grups d’amics.
La concessió de l’explotació del futur refugi
Durant les properes setmanes la FEEC farà públic el plec de condicions per a la concessió de l’explotació del refugi i s’establiran els protocols per a l’adjudicació de la gestió i explotació de l’esmentat equipament. En aquest mateix document també es fixaran les condicions de contractació entre la FEEC i la persona escollida per a desenvolupar les funcions de guarda del refugi.
Fotos / Ivan Torres
You must log in to post a comment.