Entrada compartida per AV. Bufalà
Dissabte 4 de juliol, es va celebrar el XV Fòrum TIC Social de Llefià 2015 a la plaça Trafalgar. Com cada any, Llefi@Net Xarxa Ciutadana organitza aquest acte digital on s’uneixen les noves tecnologies amb les problemàtiques del barri. L’objectiu és compartir experiències TIC amb el veïnat i entitats de Llefià i Badalona, fent-los partícips i propiciant-los un espai de trobada per posar en comú perspectives i projectes relacionades amb les noves tecnologies. Es varen presentar diferents projectes tècnics i socials tot posant èmfasi al programari lliure i els formats oberts. Mentre aquestes presentacions tenien lloc a la plaça, el veïnat podia participar en la Marató d’escaneig de fotos per a l’Arxiu Històric o jugar amb ordinadors MSX dels anys vuitanta en l’exposició de retroinformàtica.
Aquest any, l’Associació de Veïns de Bufalà ha estat convidada per parlar sobre la seva experiència en l’ús de les noves tecnologies al barri. La xerrada va ser englobada en el marc de la secció de la jornada “Projectes i webs ciutadanes”. L’equip de comunicació l’AVV de Bufalà va poder compartir l’espai amb la xarxa solidària VeïnsxVeïns de l’AVV del Centre.
L’equip de comunicació de l’AVV de Bufalà va encetar la secció “Projectes i webs ciutadanes” amb la presentació “Les TIC com a eina social”. Durant 25 minuts, les dues noies de l’equip van voler relacionar les noves tecnologies amb la vessant social del barri de Bufalà.La presentació va començar amb poca assistència de públic però a mesura que va anar avançant, es podia veure com les cadires s’anaven omplint.
Van fer un recorregut cronològic explicant com els diferents suports comunicatius, els projectes socials i grups veïnals havien confluït i interaccionat al barri. La revista, La Veu de Bufalà, en format imprès va ser el primer suport comunicatiu de l’AVV. Creada l’any 2013 i dissenyada amb programari lliure, tenia l’objectiu de ser un altaveu social i cultural per a Bufalà. L’any 2014, veient que la revista es quedava petita, van crear-se els perfils de Facebook i Twitter i, més tard, aquest web per tal d’ampliar continguts i expandir el missatge social i cultural.
Van descriure en termes generals la filosofia de l’AVV, la qual serveix de punt d’unió entre el veïnat i els projectes socials. Els punts principals d’aquesta filosofia són l’apartidisme, la participació lliure i voluntària i l’apoderament i autonomia del veïnat i estan estretament lligats amb la línia editorial de la revista La Veu de Bufalà i són implementats al web i xarxes socials. A més a més, es van exposar els pros i contres de l’ús que les xarxes socials i aspectes a millorar.
Com a experiències concretes de les TIC i el moviment veïnal, es va voler destacar l’impacte de dos grups veïnals – el grup de veïns i veïnes de Daudí i el grup d’usuaris de l’àrea de gossos de Can Barriga – i el procés participatiu FEM Bufalà. Els dos grups veïnals van difondre el seu reclam veïnal mitjançant les xarxes respectives i també les de l’AVV, així com al web i la revista. Aquests suports comunicatius els van dotar d’un megàfon abstracte mitjançant el qual van estendre els reclams arreu del barri i de la ciutat. A més a més, en el cas del grup de l’àrea de gossos, aquests suports proporcionats pel grup de comunicació van ajudar a l’aprenentatge i autonomia envers les noves tecnologies. La implementació dels perfils de xarxes va ser en una primera instància propiciat pel grup de comunicació de l’AVV però són actualment usats i pels mateixos usuaris de l’àrea.
La presentació va concloure amb propostes i objectius per al futur. Entre d’altres, el futur comunicatiu estarà enfocat a fer el web i les xarxes més participatives, unir la revista i el web en un únic suport comunicatiu per tal que la revista impresa no sigui l’eina principal comunicativa sinó un suport que complementi el web.
Des de l’AVV de Bufalà agraïm que Llefi@net Xarxa Ciutadana ens hagi convidat al XV Fòrum TIC Social. Creiem que com a barri no cèntric compartim molts dels objectius i inquietuds amb el barri de Llefià. Considerant la història, recorregut veïnal i el teixit associatiu de Llefià, és un honor i un plaer haver compartit l’espai i experiències d’aquella jornada. Tenim molt per aprendre d’aquell barri i el seu dinamisme i organització. Esperem trobar-nos en més ocasions per seguir teixint la xarxa veïnal entre els barris badalonins.
Podeu veure el vídeo sencer de la presentació de l’AVV de Bufalà i d’altres projectes i entitats en aquest enllaç i més imatges a la secció d’imatges del nostre web.