Entrada compartida per Fundació Internacional Olof Palme
El passat dia 4 de juny de 2015 es va celebrar la IV edició del Seminari sobre xenofòbia, populisme i extremisme ideològic organitzat per la Fundació Internacional Olof Palme i la Fundació Rafael Campalans a la Seu de les Institucions Europees de Barcelona.
L’acte va ser inaugurat per Esther Niubó, directora de la Fundació Rafael Campalans i Anna Balletbò, presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme qui va recordar el tràgic atemptat a l’Illa d’Utoya de Noruega l’any 2011, esdeveniment que va inspirar l’organització del seminari amb l’objectiu de crear, amb la col·laboració i participació de persones expertes, un espai de debat sobre temes relacionats amb l’extremisme ideològic, la xenofòbia i el populisme.
A continuació va intervenir Ferran Tarradellas, representant de la Comissió Europea a Catalunya que va fer un repàs sobre la situació de l’extremisme polític en el context europeu, destacant les noves formes d’extremisme que estan apareixent a través de les xarxes socials. Ferran Tarradellas va explicar les diferents eines de treball de les que actualment disposa la Unió Europea per la lluita en contra de l’extremisme polític i la xenofòbia, com ara la legislació que controla els crims d’odi i la xenofòbia a les xarxes socials, el suport financer a projectes de sensibilització, i la formació pels membres de la Comissió Europea, entre molts d’altres.
A la Taula Rodona varen participar Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat; Sofia Tipaldou, doctoranda en Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB i experta en extremisme ideològic a Grècia i Rússia i Xavier Casals, doctor en Història i professor expert en moviments extremistes. En primer lloc, Miguel Pajares va analitzar l’evolució dels moviments extremistes, xenòfobs i populistes tot ressaltant la transformació en els seus discursos. Pajares, va explicar com els defensors d’aquests moviments han passat de combatre l’Estat del benestar a defensar-lo només per aquelles persones amb la seva mateixa identitat cultural. Tot seguit, Sofia Tipaldou, va comparar els partits extremistes Alba Daurada de Grècia i Plataforma per Catalunya, establint les semblances i diferències entre els dos partits. Finalment, Xavier Casals va repassar la presència de l’extremisme polític a Catalunya, fent especial esment a les localitats de Vic i Badalona, considerades com els dos laboratoris de l’extremisme polític del territori català. Casals, també va repassar els discursos i eslògans utilitzats en les campanyes electorals de diferents partits xenòfobs, tot establint la semblança del discurs entre tots ells.
Per acabar, Josep Xurigué, politòleg i director del Seminari, va ser l’encarregat de presentar les conclusions del mateix, destacant la necessitat de prendre mesures contra el sorgiment i propagació dels moviments extremistes com ara la implementació de polítiques urbanes de cohesió a les ciutats i l’establiment actituds i valors que promoguin la convivència entre les persones.
You must log in to post a comment.