Entrada compartida per Fundació Internacional Olof Palme
Josep Lluis Bonet, President de la Fira de Barcelona, va ser el ponent de l’esmorzar del Grup de Confiança de la Fundació Internacional Olof Palme celebrat el divendres 18 d’octubre de 2013 a l’Hotel Sagrada Família.
Josep Lluis Bonet va iniciar la seva exposició presentant La Fira de Barcelona, la primera d’Espanya i una de les més importants d’Europa. Hereva d’una llarga tradició, que comença amb les exposicions universals a Barcelona, la Fira rep actualment uns 2,5 milions de visitants anuals, dels quals un milió són estrangers; compta amb la participació de 30.000 empreses; és líder en salons industrials i professionals, que suposen un 60% dels salons organitzats, i aporta a l’economia de Catalunya i Espanya 2.500 milions d’euros anuals, el que la converteix en un important projecte de país.
En un moment de crisi, en què el món firal espanyol està pràcticament enfonsat, la Fira de Barcelona ha aconseguit créixer fent ajustos a temps, apostant per les noves tecnologies i adaptant-se a la competència i el context de globalització.
Una de les claus de l’èxit de la Fira ha estat la seva internacionalització. Actualment, la Fira té 42 delegacions internacionals i un 45% dels seus expositors i un 30% dels visitants són de fora d’Espanya.
Un altre aspecte important que explica el creixement de la Fira és la seva missió: posar-se al servei del sector, especialment les PIMES, per ajudar-les en la seva innovació i en l’exportació. En altres paraules, la Fira és una plataforma de negoci a favor dels diferents sectors nacionals, un instrument per PIMES i grans empreses d’internacionalització i marca.
La Fira també va apostar des de l’inici per la cooperació pública privada, amb un consorci del que formen part l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i la Cambra de Comerç de Barcelona i un consell d’administració format per empresaris que guien el seu funcionament però no cobren.
Lligat a la cooperació entre sector públic i privat, Josep Lluis Bonet va destacar la important relació entre la Fira i la ciutat de Barcelona, un vincle que és bàsic per tots dos actors i que encara es pot reforçar, seguint treballant en la marca Barcelona i apostant també per la renovació de Montjuic.
Tot i defensar la reestructuració de Montjuïc, Josep Lluis Bonet va remarcar que l’ampliació, abans de la crisi, dels recintes firals, amb la construcció dels espais a Gran Via ha beneficiat i permès l’expansió i creixement de les seves activitats, fent possible també el bon estat actual de l’organització.
Josep Lluis Bonet va explicar també l’estratègia actual de la Fira, que passa per enfortir salons propis, com Alimentària; tenir capacitat per crear nous salons i congressos; servir d’exemple i fer consultories a altres fires d’arreu del món; i fomentar l’intercanvi de coneixement, treballant i buscant sinèrgies, entre altres, amb les Universitats.