Fa uns quants anys, el Govern socioconvergent d’aleshores va decidir tancar l’accés al passeig Marítim de la nostra ciutat durant el període d’estiu. A la riera Canyadó, a l’altura del carrer Orient, van instal·lar-hi una barrera que impedia l’entrada als vehicles si no volien pagar una determinada quantitat de diners en funció del temps de permanència en aquesta zona blava, mai millor dit.
Aquesta mesura no només va ser criticada per l’oposició sinó també pel veïnat. Molts dels residents dels barris de Casagemas i alguns de Canyadó aparcaven els cotxes en aquest passeig.
Eren evidents les raons recaptatòries i no n’hi havia cap que afavorís el fet de facilitar l’aparcament al sofert veïnat en aquesta època de l’any, en la qual molta gent ve a Badalona a gaudir de les platges.
Ara, molts anys després, un nou govern, en aquest cas d’esquerres, ens ha sorprès amb una mesura similar.
El més estrany de tot plegat és que aquest nou govern té com estàndard i prioritat millorar la participació i ser més transparent. Vol dir, i repeteix mil vegades, que sense participació no és possible practicar una altra forma de fer política, que cal aconseguir la implicació del veïnat en la pràctica política, que les actuacions s’han d’explicar i, en la mesura de les possibilitats, s’han de consensuar amb els veïnat… Són paraules i voluntat que des de les moviments socials sempre hem reclamat.
En aquest cas l’espai tancat i convertit en zona blava és un solar públic situat a la carretera de Mataró, entre els carrers Torrent de Vallmajor i Ramon Martí Alsina, just a tocar la via del tren i davant de la platja.
Aquest espai, qualificat com a aparcament i zona verda, abans estava ocupat per bars musicals. El veïnat de Canyadó va haver de patir durant molts anys l’incivisme de molts dels usuaris d’aquests locals que no respectaven ni l’espai públic ni el dret al descans del veïnat. Afortunadament i després de moltes i continues protestes de l’AV Canyadó, la nau que albergava aquests locals va ser enderrocada i, en el seu lloc, hi va aparèixer un gran solar buit.
Part d’aquest solar va ser ocupat per unes instal·lacions esportives que ningú va reclamar i que van suposar una gran despesa a les arques municipals. Així actuava el govern del PP, si bé és cert que una petita instal·lació esportiva i algun tipus d’activitat comercial un dia a la setmana, uns encants, eren propostes que no descartava l’AV Canyadó.
L’AV Canyadó volia que la resta del solar es reservés per a aparcament vigilat. Tenien l’experiència d’anys anteriors en els quals havia funcionat un aparcament d’aquestes característiques en un solar privat i el resultat havia estat satisfactori. L’aparcament estava obert durant el dia i qualsevol persona podia utilitzar-lo a un preu assequible i el veïnat tenia la possibilitat de reservar-hi una plaça les 24 hores del dia a un preu acordat amb l’AV. A més a més, aconseguien crear un lloc de feina.
Com ja hem dit, el resultat va ser satisfactori per a tothom. Els usuaris de la platja tenien la possibilitat de trobar amb facilitat un lloc per deixar el cotxe pagant una petita quantitat i també els veïns s’asseguraven un aparcament vigilat durant el dia i tancat a la nit amb accés només per als residents que hi havien reservat la plaça.
Per això, al veïnat l’ha sorprès la mesura que ha pres el govern en convertir aquest solar en una zona blava que ningú demanava i que no solucionarà els problemes d’aparcament en aquesta zona, ja que els usuaris de la platja continuaran buscant aparcament en qualsevol lloc del barri abans que pagar per utilitzar aquest espai. I això s’ha pogut comprovar el primer cap de setmana que ha entrat en funcionament. Mentre els cotxes ocupaven tots i cadascun dels espais lliures de la zona, l’aparcament de la zona blava estava totalment buit. Si, amés a més, l’aparcament es pot utilitzar gratuïtament a partir de les 20 hores, això el convertirà en un lloc privilegiat per als usuaris de la zona d’oci amb les possibles conseqüències que podria tenir un mal ús.
És evident que la solució no passa per crear més zones blaves fora del centre de la ciutat, on la necessària rotació de vehicles justifica aquesta mesura. Si, a més a més, la utilització és estacional i està lligada a un bé natural del qual tots volem gaudir sense problemes o costos addicionals, no ens queda més remei que qualificar de despropòsit aquesta mesura no compartida ni explicada al veïnat. Per això l’AV Canyadó ha demanant al govern una rectificació i que l’aparcament sigui vigilat durant el dia, a un preu assequible per als usuaris i tancat a la nit amb ús reservat per als mateixos veïns que tinguin llogada una plaça.
Diuen que rectificar és de savis. Així ho esperem.
Pedro Jesús Fernández
President AV Canyadó
You must log in to post a comment.