Entrada compartida per AV. Bufalà
Dilluns 25 de gener va tenir lloc una reunió entre 17 entitats i regidors municipals per exposar i fer realitat el reclam d’habilitar un equipament cívic i cultural a la masia de Ca l’Andal (s. XV).
La reunió va ser a les oficines municipals del Viver, les quals van acollir els i les representants de les 17 entitats educatives, socioculturals i esportives que recolzen aquest reclam -acompanyats d’un representant del grup d’arquitectes LaCol, els quals s’han interessat en la rehabilitació de la masia de Ca l’Andal -, els responsables de les àrees d’urbanisme i habitabilitat, el regidor Oriol Lladó acompanyat d’un responsable tècnic, la regidora de cultura i educació Laia Sabater, amb la coordinadora Mara Grífol, i el regidor del districte 3 Francesc Ribot, amb la coordinadora del districte Clara Solà.
Després d’una ronda de presentacions, els membres de les entitats van entregar uns dossiers als regidors, amb els quals documentaven de manera àmplia la història del reclam d’un espai sociocultural cívic al barri de Bufalà; reclam que, ja feia 38 anys, es posava sobre la taula evidenciant la seva manca i necessitats. En diverses publicacions de la revista mensual de l’AVV de Bufalà l’any 1978 es remarcava la necessitat d’un centre cívic i una biblioteca per al desenvolupament dels infants i joves del barri, i ja anys abans s’hi feien protestes.
El regidor de districte Francesc Ribot va argumentar que la masia de Ca l’Andal és un edifici protegit i que el seu estat de conservació es preveu com a un repte i una incògnita pel que fa a inversió pública s’hauria de dotar però que tanmateix és una reivindicació justa. Es va concretar com primer pas una inspecció in situ per valorar els costos i saber com es podria tirar endavant i finança aquesta despesa.
La regidora de cultura Laia Sabater va ser favorable en dur a terme aquest projecte. Segons ella, aquest projecte és entre les tres seves preferències a la ciutat, entre els quals hi ha la posada en marxa de la CACI i la finalització de la Nau Tres a l’antic escorxador del barri de La Salut. Sobre aquest punt, les entitats hi van fer referència: els projectes de la CACI i de la Nau Tres ja havien començat a caminar i romanen en un procés de destinació final mentre que la masia de Ca l’Andal té el perill que s’ensorri amb la fatal conseqüència de perdre l’oportunitat d’habilitar aquest bé patrimonial de la ciutat. Així doncs, les entitats van remarcar que s’havia de plantejar la seva prioritat i planificar una actuació immediata.
El regidor d’urbanisme Oriol Lladó va veure amb bons ulls que es pugui dur a terme aquest projecte i va remarcar la voluntat de començar a fer un estudi per veure els costos reals i quin projecte es podria definir que fos el més propici a la utilitat de la masia. També va dir ser conscient de la falta d’equipament al barri de Bufalà i va considerar de manera positiva la necessitat del projecte, afegint que donada la situació estratègica de la masia seria un punt geogràficament central amb una utilitat més enllà del que seria un equipament de barri, convertint-se així amb un eix de ciutat.
Les entitats van fer referència a aquest aspecte, incidint que més enllà de ser una reivindicació històrica del barri de Bufalà, aquest projecte s’hauria d’enfocar com un dels grans projectes de ciutat ja que Ca l’Andal és un bé històric local que s’ha de salvaguardar. La conservació de la masia enriquiria, van afegir, la diversitat patrimonial de la ciutat més enllà de les riqueses del patrimoni romà de la ciutat de Badalona. Tanmateix, les entitats van remarcar en tot moment que si el projecte de la biblioteca és dugués a terme a un altre indret del barri, en cap moment deixarien de banda la reivindicació de la restauració de Ca l’Andal, ja que és la porta d’entrada al barri de Bufalà i forma part de la seva història; essent aquesta un símbol pels veïnat.
Així mateix, i veient la disponibilitat per part de l’equip de govern per dur a terme aquest projecte, va fer confiar les entitats en que no caldria plantejar-lo a la Generalitat o la Diputació, com els hi van mencionar. Si aquesta fos la circumstància –si el govern local no volgués implicar-se i fer realitat el projecte– seria una altra via d’actuació per part de les entitats.
Un cop exposades les conclusions, i veient que tothom estava d’acord en la necessitat de tirar endavant aquest projecte, es va determinar que la primera acció que es duria a terme fos l’obertura de la masia i la revisió per part d’un equip de tècnics municipals amb la presència dels arquitectes de LaCol, que s’han interessat en el projecte, el proper dia 9 de febrer a les 12 hores. Un cop feta la inspecció, es procedirà a fer una valoració de la qual en sortiran les conclusions per seguir avançant aquest procés, el qual donarà una referència per al procediment i els costos de la intervenció.
Després d’aquestes accions i amb més informació les entitats aniran publicant i informant totes les novetats. Al barri de Bufalà cal un centre cívic i una biblioteca i volem que sigui a Ca l’Andal, per protegir el nostre patrimoni cultural i identitari.
You must log in to post a comment.