Entrada compartida per AV. Bufalà
Dissabte 30 d’abril va tenir lloc a l’AVV de Bufalà el plenari i jornada del Pla de Desenvolupament Comunitari (PDC) dels barris de i Bufalà i Montigalà. El plenari i jornada va ser organitzada pel grup motor –grup format per veïnat, entitats i serveis- i pretenia fer conèixer el PDC als barris, juntament amb la feina que aquest grup ha estat realitzant els darrers mesos, fer partícip al veïnat assistent i proposar la creació de dues comissions de treball per continuar treballant per als barris.
<
p style=”text-align: justify”>La trobada començava a les deu del matí amb la rebuda dels assistents, de la qual s’encarregava l’AMPA de l’Institut Isaac Albéniz, un membre de l’AMPA Planas i Casals i una veïna, la Lola. Amb carpetes de diferents colors, que serien significatius a les dinàmiques de grup del final de la jornada, els assistents recollien el material i començaven a seure a la sala per escoltar la benvinguda de la presidenta de l’AVV de Bufalà i la introducció a la trobada de la tècnica comunitària del PDC, la cap de zona dels Serveis Socials 3 i un membre de l’AMPA Planas i Casals definien l’evolució del procés des de la primera jornada del març de 2015 fins l’actual.
Després, pels volts de dos quarts d’onze, la tècnica comunitària del PDC introduïa l’aproximació diagnòstica dels dos barris, anàlisi extreta de les necessitats, mancances, potencialitats i oportunitats de Bufalà i Montigalà que les persones membres del grup motor havien identificat a les sessions on s’havien reunit. I per no omplir els assistents de dades i estadístiques estèrils de forma i contingut, dos membres de l’AVV de Bufalà van llegir les conclusions de l’aproximació des d’un versos d’una auca que havien escrit.
Les setze idees de la conclusió de l’aproximació van ser transformades en setze agrupacions de versos, dels quals aquí us reproduïm cinc. Si voleu llegir-los tots, no dubteu en demanar-los a avvbufala@gmail.com
Sense biblioteca ni centre cívic
ni espais per al jovent,
ens podríeu dir com millorarem?
Les grans superfícies llueixen maques i de servei divers,
Sobretot si donem l’esquena al petit comerç.
Cada cop són més mans i veus que desperten al barri,
Conscients de què per fer-se escoltar no hi ha res com fer xivarri.
Anem xino-xano, en tusa i en cotxe cap al mar,
però ensopeguem arribant a Morera i Pomar.
Per por dels qui sols es representen i sols s’organitzen,
furten al jovent l’espai i el profit
perquè no esdevinguin el seu neguit.
Posteriorment, un altre membre de l’AVV i la treballadora social de l’ambulatori Bufalà-Canyet van explicar, de manera detallada, allò que els versos significaven tot relacionant-los amb les conclusions extretes de l’aproximació diagnòstica.
A les onze del matí, prenia el relleu el pla d’actuació, amb la introducció de la tècnica comunitària i un role-play divertit que van escenificar i interpretar una membre de l’AVV Bufalà, una altra de l’AMPA de l’Institut Isaac Albéniz i la tècnica comunitària. Les dues primeres es troben en una conversa de carrer i una d’elles engresca l’altra en un viatge que té com a objectiu millorar els barris.
Una d’elles simbolitzava la inquietud i l’altra, la participació. Aquest viatge es fa amb una maleta que la duu el PDC, personificat per la tècnica comunitària que entra en escena.
Entre elles dues, la il·lusió i la participació, i amb la participació dels assistents, omplen la maleta del material necessari pel viatge: unes botes per caminar ferm, una llanterna per fer el camí visible, un nas de pallasso per donar un bri d’il·lusió i contagi positiu al trajecte, etcètera.
Passades les dotze, i després d’un descans on s’hi oferia música i fruita, prenien partit tots els assistents a la trobada amb la dinàmica de grups. Dividits en quatre grups i organitzats pels colors de les carpetes que s’havien repartit de manera prèvia, els assistents es redistribuïen per les sales de l’Associació de Veïns per discutir, compartir perspectives i respondre preguntes que els dinamitzadors dels grups els van adreçar, per després consensuar-les amb la resta de membres. Les preguntes que havien de respondre i consensuar de cadascun dels àmbits eren (a) Quins recursos coneixes? (b) Què milloraries al barri? (c) Què pot aportar el PDC i tu o la teva entitat per millorar-ho? Els grups eren: (1) infants i jovent, (2) salut integral, (3) movem-nos pel barri i (4) envelliment actiu. Vora la una del migdia, es van tornar a reunir els grups per posar en comú les conclusions consensuades.
El primer grup, de color blau i dinamitzat per l’AMPA de l’Albéniz i Serveis Socials, va parlar dels infants i el jovent dels barris. Els recursos que coneixien eren relacionats amb algunes de les activitats de l’AVV de Bufalà, com el rol, el reforç de secundària, el grup d’artistes Bufa-l’art o el Punt Òmnia, amb seu a l’associació; el reforç escolar de Càritas, “Juguem Plegats”, Poliesportiu i camp de futbol, AMPAs bressol, primària i secundària, Centre Excursionista de Bufalà, entre d’altres. Aspectes a millorar dels barris van sorgir el condicionament d’espais d’esbarjo a l’aire lliure, crear espais perquè el jovent pugui estudiar, trobar-se i organitzar-se i recuperar el projecte de condicionament del Torrent de la Font-La Bòbila com a espai per fer esport lúdic. Van sorgir quatre propostes que podrien ser implementades des del PDC: projecte per reivindicar els patis oberts dels instituts i de les escoles durant els caps de setmana i l’estiu; projecte per visualitzar i fer difusió entre els joves del que ja existeix, projecte per conèixer, reconèixer i fomentar les relacions socials entre els grups de joves i a nivell inter generacional (per exemple, demanar ajuda als joves per fer quelcom d’interès per a ells; i impulsar i activar al jovent fent projecte amb ells de sensibilització, conscienciació i recollida d’interessos, tot aprofitant l’assignatura de servei comunitari que es començarà a implementar aviat.
El segon grup, de color verd i dinamitzat, dinamitzat per l’AVV de Bufalà i Serveis Socials, va parlar de salut integral. Com a recursos es van destacar el CAP Bufalà-Canyet, la Residència Assistida Parc Serentill, l’Hospital de dia infantil i juvenil, Fundació Privada Llegat Roca i Pi – Residència per a la Gent Gran, el Servei Bàsic d’Atenció Social – SBAS 3, el Centre d’acollida Can Banús, i l’Institut Municipal Promoció de l’Ocupació (IMPO) Can Boscà. Com a millores es van proposar la creació d’un centre cívic i casal de joves on oferir activitats relacionades amb la salut i l’esport, l’autoajuda i l’empoderament. També fomentar xerrades, crear espais de trobada on persones que pateixen malalties mentals puguin trobar-se i donar a conèixer les seves malalties i siguin visibles; crear grups de suport a les famílies de criança on realitzar tallers de 0-3 anys oberts a tothom i programes transgeneracionals aprofitant l’existència de serveis i recursos que existeixen en els barris de totes edats, com per exemple escoles-residències. Des del PDC van considerar que es podria fer difusió dels serveis, recursos i programes que existeixen i crear una taula de salut on detectar les necessitats en aquest àmbit; la qual haurien de liderar les entitats i el veïnat per tal que poguessin fer-se xerrades, tallers i programes que fomentin els serveis i recursos de Bufalà i Montigalà.
El tercer grup, de color vermell i dinamitzat per l’AVV de Bufalà i l’AMPA de l’Albéniz, va tractar el tema de la mobilitat, des dels aspectes positius i negatius del transport públic –com la bona comunicació amb el centre però la deficiència en línies d’autobusos cap a Morera i Pomar des de Bufalà o la problemàtica amb els itineraris, que només passen pels carrers principals- fins a problemes de mobilitat per als cotxets, carros i persones amb mobilitat reduïda o els camins escolars. També es van aportar solucions i possibles accions per donar visibilitat als punts negres dels barris: remodelar els espais de Can Barriga i fer horts comunitaris, fer itineraris per detectar els espais que dificulten l’accés de cotxets i cadires de rodes (comptem amb l’experiència de Can Banús) o la proposta de Mapa de radar urbanístic perquè els veïns i veïnes detecten deficiències del barri i disposin d’un espai on poden comunicar-les.
El quart grup, de color groc i dinamitzat per l’Ambulatori i Serveis Socials va parlar de la gent gran (envelliment actiu). Es van mencionar diversos recursos com l’ambulatori, les diverses residències i centres de dia, el Casal de Gent Gran Antònia Boada, la Parròquia, etcètera. Com aspectes a millorar destacaven una manca d’espais d’integració inter generacional o habitatges tutelats amb serveis per a la gent gran o un menjador al casal d’avis i més diversitat en les activitats. Van sorgir diferents propostes que podrien ser implementades des del PDC, com projectes que fomentin la relació entre gent gran i jovent, una escola de salut al barri, fer partícip el casal d’avis al barri o un projecte de treball per formar un grup de voluntariat, informar més de les activitats per part de l’Oficina de Districte, etc.
En acabat, vora les dues del migdia, es van acomiadar els assistents agraint-los la seva presència i participació activa i se’ls hi va convidar a omplir un qüestionari d’avaluació de la jornada. Així, es tancava la segona jornada del PDC, tot recordant dues properes cites, de les dues comissions de treball que es van crear per seguir treballant:
- el 24 de maig a les 18.30 hores a l’Institut Pompeu Fabra. Comissió socioeducativa, que treballaria aspectes com els espais d’oci per a infants i joves, cultura, projectes inter generacionals, civisme, entorn, etc.
- el 26 de maig a les 18 hores a l’AVV de Bufalà. Comissió vincle i xarxa, que treballaria qüestions de vincles i la relació de la xarxa social dels barris i de sensibilització, implicació i empoderament del veïnat, potenciació la relació entre entitats i veïnat, mobilitat, salut integral, etc.
Podeu veure totes les imatges a la secció d’imatges d’aquest web.
You must log in to post a comment.