Allen Buchanan, expert en secessió, convidat per la Fundació Internacional Olof Palme

Entrada compartida per Fundació Internacional Olof Palme

L’expert en secessió Allen Buchanan, professor de  Filosofia de la Universitat de Duke (Estats Units) va donar una conferència, el passat 14 de maig, sobre el tema: Hi ha dret a la Secessió? A l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona.

L’acte va estar organitzat per la Fundació Internacional Olof Palme i la Facultat de Filosofia de la UB amb l’objectiu de contribuir al debat sobre la situació actual a Catalunya aportant els coneixements del Dr. Buchanan i obrir una discussió que permetés donar veu a les diferents visions acadèmiques que existeixen actualment.

L’acte va ser inaugurat pel Dr. Norbert Bilbeny, degà de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, i la Sra. Anna Balletbò, Presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme.

Allen Buchanan va centrar la seva intervenció en analitzar les condicions que, en determinats casos, justifiquen una secessió unilateral que segons va dir no es donen actualment a Catalunya. Al abordar les raons morals per la secessió, Buchanan va senyalar que primer s’han d’esgotar tots els camins de diàleg i d’entesa i només si en últim termini i al cap de bastants anys els problemes plantejats no tinguessin sortida podria considerar-se la possibilitat d’una secessió unilateral.

En el cas de Catalunya, dins d’una democràcia consolidada com l’espanyola i dins de la Unió Europea no hi ha precedents i creu que en últim extrem es podria sol·licitar un mediador internacional.

A l’acte van intervenir també el Dr. Jaume López, professor de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra i el Dr. Joan Botella, catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’acte també va comptar amb les intervencions dels especialistes Joan Vintró, Membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional; Susana Beltrán, Professora de Dret Internacional Públic de la UAB; Marc Sanjaume, Professor de Ciències Polítiques de la UPF; Joaquim Coll,  Doctor en Història Contemporània; Neus Torbisco, Professora de Dret de la UPF; Rafael Arenas, Catedràtic de Dret Internacional Privat de la UAB.

Escolta i descarrega l’audio de la conferència.