SANT ROC AMB ULLS D’INFANT: Transformem les places

Entrada compartida per Fundació Privada Ateneu Sant Roc

Avui els nens, nenes i educadores de Barri i Art de l’Aula oberta estem contents i feliços.  Hem culminat tot un curs de constància i dedicació invertits en un projecte de transformació de les places de Sant Roc. Tot començava a l’octubre quan, fruit de l’eix transversal de l’Ateneu “Sant Roc, descobrir per estimar”, es creava un grup de nens i nenes d’entre 6 i 12 anys que invertiria tots els dilluns al nostre barri.

La pluja d’idees

Així doncs, vam fer una pluja d’idees, aquestes són algunes de les propostes inicials:

  • “Fer Aula oberta al carrer”. Antonio. 10 anys
  • “ Convidar a gent el barri a fer Aula oberta amb nosaltres”.  Fàtima. 9 anys
  • “ Pintar el barri”. Hoor 7 anys
  • “Dir què ens agrada i què no del barri”. Lola 8 anys.
  • “Visitar altres barris de Badalona”. Sana 11 anys
  • “Estudiar el Barri”. Suhaila 12 anys
  • I una llarga llista de propostes d’allò més factibles i vivencials.

Finalment, fruit d’un procés de consens vam decidir fer un mixt de tot plegat i “Jugar a les places que és on passem més estones. Dir què ens agrada i què no. Preguntar a la gent de cada plaça. Fer propostes de millora i ensenyar-les al barri i a l’Ajuntament“

L’observació

Així doncs, vam començar per informar-nos i vam convidar a l’Anna Vicente (experta del barri que ens va explicar una mica d’història), a continuació vam crear un mapa de Sant Roc a la nostra mida per tenir clares les places i, finalment, vam seleccionar les places més significatives per a nosaltres. També vam investigar qui eren les representants a l’Ajuntament (la Dolors Sabater i la Fàtima Taleb) per tal de saber a qui dirigir les nostres instàncies (sí! les vam redactar nosaltres i ens van confirmar que ho podríem presentar a l’Ajuntament a finals de juny!!!).

Dit i fet! cada dilluns hem visitat una plaça diferent del nostre barri. Un cop a la plaça dedicàvem 30 minuts a jugar i viure-la tal com fem al dia a dia (jugar, cantar, córrer…). A continuació dèiem les coses que ens agraden de cada plaça i les que no i les posàvem per escrit. Finalment vam fer equips d’entrevistadors per preguntar a la gent el seu punt de vista.

Propostes de millora

El que tenim clar és que si una cosa no ens agrada hem de proposar solucions, així doncs, després de l’anàlisi de cada plaça hem plasmat propostes de millora concretes:

  • A la plaça Roja: representacions teatrals sobre el dia a dia a la plaça i indicant què hi volem i què no.
  • A la plaça Camarón: maqueta de “la nostra plaça Camarón ideal” construïda amb material reciclat que vam portar de casa.
  • A la plaça dels pescadors: pintar al terra les nostres propostes amb guixos de colors.
  • A la plaça Sant Roc: fotografies i a continuació vam pintar propostes a sobre.
  • A la plaça Córdoba: dibuixos amb plastilina.

La presentació del projecte

Una vegada hem tingut clares les propostes de millora de cada plaça, tocava fer-ne difusió. Es per això que hem organitzat una roda de premsa per compartir i demanar opinió a la gent de l’Ateneu i del barri i, posteriorment hem portat aquestes propostes a l’Ajuntament per tal que les tinguin en compte i fer-les realitat. Són propostes plantejades des de l’estima, amb ulls d’infant i moltes ganes de transformar Sant Roc.

Creieu que ens faran cas?

Ja estem davant de l'Ajuntament
Quina sala!
Tots preparats, parla l'alcaldessa
Expliquem les nostres propostes
Mostrem el nostre album
Deixarem una còpia a l'Ajuntament
Sant Roc, descobrir per estimar